måndag 14 oktober 2013

United in Pink: OPI - Lucky Lucky Lavender (Till mormor)

När jag var 5-6 år berättade min mamma för mig att mormor hade blivit sjuk. Vid den åldern trodde jag att sjuk innebar feber eller möjligtvis hosta, men fler sjukdomar än så fanns liksom inte. Sen när vi hälsade på mormor på sjukhuset trodde jag att febern hade blivit lite värre bara. Efteråt sa mamma att mormor hade sagt att hon inte ville oroa mig i onödan, så de lät mig tro att det var feber. Men när läkarna opererade bort mormors högra bröst förstod jag att det inte var feber. Feber sitter ju inte i brösten. Lyckligtvis kom mormor hem tillslut, ett bröst fattigare. Det var först då hon berättade för mig att hon hade haft bröstcancer, men att hon hade tur till skillnad från andra. Läkarna hade lyckats operera bort all cancer, och vad spelar ett bröst för roll när man är över 60 år? "Lite knepigt när man ska köpa BH bara!" sa mormor och fortsatte baka världens godaste bullar och ta långa skogspromenader, som hon alltid gjort.

15 år senare låg hon där på sjukhuset igen. Cancern hade kommit tillbaka. I vänster bröst. Jag glömmer aldrig hur hon lät på telefon när jag ringde till sjukhuset. Hon ville inte ha besök, men ringa gick bra. Hon lät så svag, men ändå lila käck som vanligt. Hon oroade sig över granntanten, som skulle vattna hennes blommor och plocka in posten. Tydligen brukade hon stjäla mormors TV-tidning. Det var liksom värre än att hon låg i en sjukhussäng med bröstcancer.

Min mormor är en riktig fighter, och besegrade cancern igen. Numera har hon två bortopererade bröst, men är snyggare än någonsin. Nästa år fyller hon 80 år. Hon har en tam igelkott under verandan som älskar pannkakor och goudaost. Prästost är tydligen inte lika gott. Hon fyller alltid på sin godisskål med Dumle-kolor när jag kommer på besök, för jag älskade Dumle när jag var liten. Vi spelar alltid Alfapet och förhör varandra på alla Sveriges landskapsdjur, för de är vi bäst på. Hon klagar på fastighetsskötaren som klipper hennes gräs fel och på grannarna som slänger helt oanvända saker i grovsoprummet. Ibland tycker jag att hon överdriver. Men det gör inget, för hon är min mormor, och jag kommer antagligen bli precis likadan när jag är 80 år. Jag hoppas det i alla fall.

Min mormors favoritlack är OPIs Lucky Lucky Lavender. Jag brukar ta med mig det när jag hälsar på henne. Första dagen på denna temavecka vill jag alltså dedikera till min mormor Betty, för att hon besegrade bröstcancern. Två gånger dessutom. Med lite mer stöd kanske forskningen kan rädda ännu fler liv!


Lucky Lucky Lavender är ett underbart ljusrosa krämlack. Två lätta lager och fin glans. Jag äger faktiskt två flaskor, varav den ena snart är slut. Mormor har alltid detta lack, både på fingernaglar och tånaglar. Det är ingen unik färg, men för mig är det Mormors Lack, och då blir det perfekt ändå. 

Formula: 8 av 10
Färg: 10 av 10
17 kommentarer:

Zara TracesOfPolish sa...

Fint lack och jättefint att du delar med dig av Betty. Skönt att höra att det gått bra för henne och med det hela din familj båda gångerna!

Helena / Lacky Corner sa...

Jag sitter och läser och blir uppriktigt rörd av vad du skriver om din mormor!

Lacket som jag egentligen inte är så förtjust i får en helt annan mening.

Ge din mormor en stor kram nästa gång du träffar henne och ät en extra dumlekola åt mig :)

Pamsan sa...

Vilket starkt inlägg. Jag blev nästan lite tårögd av att läsa det du skriver. Vilken underbar och stark mormor du har och vad skönt att höra att hon har tagit sig igenom den hemska sjukdomen. Kram till er båda.

Lacket är fint och jag håller med Lacky Corner. Lacket blev vackrare efter att jag fått läsa om din mormor.

Mrs Data sa...

Det värmer att du delar med dig. Jag tror vi är VÄLDIGT många som på ett eller annat sätt är berörda av bröstcancer. I mitt fall är det min mamma. Jag gör hela den här veckan för hennes skull, men det har jag inte skrivit ut för det känns lite tungt. Så tack frö ditt fina inlägg. Jag hoppas också att du blir som din mormor när du är 80, komplett med igelkottar under verandan och vackra nagellack på fingrar och tår. Kram!

Agge sa...

Väldigt fint skrivet, detta berör många på ett eller annat sätt. Fin färg på lacket:)

Ann-Sofie/Colour it sa...

Vilket underbart inlägg om din mormor. Du skriver så öppet och personligt så det känns som om man lär känna din fina mormor verkligen. Grymt bra jobbat av din mormor.
Väldigt fint lack du visar idag. :-)

Fröken Nilsson sa...

Underbar historia som ger hopp!

Lela sa...

Vilken underbar historia:) Förstår att denna veckan känns lite extra för dig. Och vilken mormor du har som vunnit över kampen två gånger! (min mormor vann inte den kampen, inte bröstcancer men likväl cancer)

Sofie - Drops of color sa...

Tack! För att du delar denna fina berättelse om din mormor. Mina käras erfarenheter av bröstcancer och cancer ligger lite för nära i tiden, men det känns hoppfullt när jag läser detta. :)

Gelic sa...

Fin berättelse du delar med dig av! :)

Amy sa...

Heja mormor! Vilken fighter.
Tack för att du delar med dig av din historia och mormors smak i lack var det absolut inget fel på. ;-) Denna var riktigt fin! :)

Nailtastic sa...

Skönt att höra att din mormor besegrade cancern! Min farmor hette förresten Betty, tycker det är ett så himla fint namn. :-)

Lucky Lucky Lavender är jättefin!

Camilla sa...

Mormödrar är speciella, hoppas det blir mycket mer användning av det här fina lacket för både din mormor och dig!

Emma sa...

Oh vilken fin historia och Heja din Mormor <3!

tack för din fina kommentar om min Ombre :)

Annefia sa...

Vilket gripande inlägg om din mormor och så glad jag är att det slutade lyckligt båda gångerna. Det känns ju väldigt passande att inleda veckan med hennes favoritlack.

Lackert sa...

Så fint skrivet och skönt att hon mår bra efter allt hon gått igenom. Hon tog sej inte igenom allt bara en gång utan två gånger, hon måste vara enormt stark

Amelia sa...

Starkt skrivet av dig, och vilken stark mormor som överlevt cancern två gånger! Min mormor drabbades också utan cancer fast i livmodern och även hon överlevde!
Läcker är också väldigt vackert, förstår att det är mer än bara en vanlig färg för dig :)